Det digitala hemmet

Våra hem blir allt mer digitala och beroende av internetuppkoppling. Internet var från början enbart kopplat till datorn men idag finns det en mängd innovativa lösningar i bostäderna. Detta med allt från IP-telefoni och inbrottslarm till att kunna se hur varmt det är hemma eller minska luftfuktigheten via internetuppkopplade produkter.

Internet

Vilka internetleverantörer man kan välja mellan beror främst på var man bor i landet. Även om de flesta har tillgång till fast bredband så är andra alternativ fortfarande stora i framförallt norra delarna av Sverige.

Den snabbaste och stabilaste lösningen är att ha bredband via kabel vilket gör att störningarna hålls på en extremt låg nivå samtidigt som hastigheten är som högst.

Ett alternativ, som var betydligt vanligare förr, är ADSL. Då levereras internet via telefonnätet. Detta är allt mindre vanligt då det finns enkla mobila lösningar för de som inte har tillgång till kabeldraget internet.

Mobilt internet kan man få via flera olika alternativ. Ett är att köpa en USB-sticka som det sitter ett SIM-kort i. Denna sticka sätts i datorn och man har sedan tillgång till internet utifrån en viss nivå som man betalar för. Det går även att dela internet via telefonen via s.k. Hotspots eller Internetdelning. Ytterligare ett alternativ är att köpa en router med SIM-kortsplats. Därmed delas internet ut till samtliga som är inom radien av vad routern klarar av att hantera. Dessa SIM-kort kan köpas med abonnemang eller för enbart en eller ett par veckor.

TV

Även om det är vanligast att få TV-kanaler levererade genom kabel (kabel-tv) så finns det flera andra alternativ. Det alternativ som växer kraftigast är att man väljer samma leverantör av TV-kanaler som man har till internet och IP-telefoni. Det är då internetbaserat vilket skapar stora möjligheter att köpa tilläggstjänster eller ändra programutbudet mycket snabbt.

I de bostäder där det inte finns kabel-TV eller internetuppkoppling kan TV-sändningar tas emot med en antenn. I detta fall behöver man en TV-box som sitter mellan TV:n och antennen. Detta för att kunna ta emot dagens digitala sändningar.

Ytterligare en möjlighet är att välja parabol. Det är främst vanligt för de som vill få in kanaler från andra länder än de nordiska länderna. Parabol blir däremot allt mindre vanligt efter att internetbaserade lösningar har vuxit fram.

Telefoni

Allt fler väljer att prioritera bort den fasta telefonen eftersom det kommit alternativ med tydliga fördelar. Via exempelvis Skype och Viber går det att prata med människor över hela världen utan att betala en krona. Detta så länge som bägge parter har tillgång till internet och dessa gratisprogram. Fördelen är alltså priset – nackdelen är att kvalitén ännu inte kommit upp i mobiltelefonens kvalité.